Bravčové pliecko v bylinkovom kožuchu
4-6 porcie
15/3 dni minút príprava
150-180 minút na 200/165 °C
Suroviny:
2000 - 2250 g pliecko bravčové
8 - 10 strúčikov cesnak
1 ČL soľ himalájska biela/ružová
1 malá ČL rasca drvená
1 malá ČL korenie čierne čerstvo mleté
1 malá ČL jalovec mletý
1 halúzka rozmarín čerstvý
2 - 3 PL ligurček chladený
2 - 3 PL vňať petržlen čerstvá
1 PL (predzásypka) múka hladká ochutená
Zálievka:
600÷800 ml vývar mäsový
3 - 4 strúčiky cesnak pretlačený
0,5 malá ČL soľ himalájska
0,5 malá ČL korenie čierne čerstvo mleté
0,5 malá ČL paprika červená sladká mletá
0,5 malá ČL paprika červená štipľavá mletá
0,5 malá ČL rasca mletá/celá
0,5 malá ČL ďumbier mletý
3 - 4 PL masť bravčová
1 ks cibuľa červená väčšia
Postup:
1 Začal som v stredu popoludní, kedy som kúpený kus pliecka umyl, osušil a pomocou špicatého noža som do neho povtláčal (dookola) kúsky cesnaku; množstvo si zvoľte podľa seba; u nás „ľúbime“ veľa
2 Z halúzky rozmarínu som pooberal „ihličie“, podobne z ligurčeka (mal som posledné výhonky v chladničke) pooberal lístočky a spolu s čerstvou petržlenovou vňaťou (aj so stopkami) všetko pokrájal na drobno; v mažiari som podrvil mokka lyžičku (ML) rasce a v elektrickom mlynčeku pomlel rovnaké množstvo guličiek jalovca
3 Kus pliecka, „nadopovaný“ cesnakom som jemne osolil, posypal čerstvo mletým čiernym korením (priamo z ručného drviča), drvenou rascou, mletým jalovcom a dôkladne poobracal v pokrájaných bylinkách
4 Potom už iba, uložené na pôvodnej podložke vo vrecúšku, nechal nasávať vône na poličke v chladničke
5 Nedeľa, čoby deň „D“, príprava obeda; odležané „zabylinkované“ mäso som prstami posypal „predzásypkou“ vlastnej výroby: http://varecha.pravda.sk/recepty/sracova-kucharska-predzasypka/32859-recept.html
6 a „do kolečka do kola“ poopekal na horúcej bravčovej masti
7 Opečené mäso som uložil na „dekel“ Tupperware pekáča (používam ho aj na pečenie domáceho chleba) a na výpeku som na „priehľadno“ orestoval pokrájanú cibuľu (tentoraz som dal po jednej stredne veľkej červenej a žltej)
8 Orestovanú cibuľu som presypal do pekáča, uložil na ňu opečené mäso a dôkladne ho štetcom ponatieral „emulziou“; vložil odkryté na 10´do rúry vyhriatej na 200 °C (400 °F), potom som mäso otočil, ponatieral „emulziou“ a opäť 10´ zapekal
9 Potom som teplotu znížil na 165 °C (330 °F), mäso som otočil, zalial polovicou „emulzie“, pridal 6÷7 strúčikov cesnaku (po upečení vynikajúco chutia rozotreté na chlebovej hrianke) a zvyšok poopadávaných byliniek, pekáč zakryl pokrievkou a na dobrú hodinku vložil späť do rúry
10 No a ešte „krát“ otočiť, podliať zvyškom „emulzie“, posypať celou rascou a ďalšiu hodinku prikryté dopiecť
11 Podával som so zemiakovou kašou a domácimi sladkokyslými uhorkami à la „Znojmo“