Bryndzovníky
40 minút na 200 °C
Suroviny:
30 dkg múka polohrubá
1 ks vajce celé
150 ml mlieko vlažné
20 g droždie
soľ himalájska
Plnka:
15 dkg zemiaky varené v šupke
15 dkg bryndza
7 dkg maslo
1 ks žĺtok
soľ himalájska
korenie čierne mleté
kôpor sušený
Postup:
1 V troche vlažného mlieka rozpustíme droždie. Pridáme pol čajovej lyžičky cukru , štipky múky a necháme vykysnúť. V miske zmiešame múku, vajce, soľ, vykysnutý kvások a zvyšné mlieko. Necháme nakysnúť na teplom mieste 20 minút.
2 Pokiaľ nám cesto kysne , pripravíme si plnku. Zemiaky v šupke uvaríme.
3 Ešte zahorúca ich prelisujeme , aby boli hladké ,/ ja som použila vidličku/. Necháme vychladnúť.
4 Po vychladnutí pridáme maslo, žĺtok, bryndzu , soľ, korenie , kôpor - všetko spolu vymiešame na hladkú masu - plnku.
5 A tu je už plnka hotová.
6 Vykysnuté cesto si dáme na pomúčenú dosku , rozdelíme ho na 2 polovice. Prichystáme si plech /ja som použila okrúhlu formu / vymastíme tukom. Prvú polovicu cesta roztlačíme do formy. Teraz dáme plnku.
7 Plnku nedávame úplne ku krajom , necháme asi 0,5 cm od kraja - tak ako je vidieť na obrázku.
8 Potom druhú časť cesta si vyvaľkáme a položíme na plnku a kraje dobre zatlačíme. Povrch potrieme olejom a popicháme vidličkou.
9 Dáme piecť v elektrickej trúbe na 200 stupňoch 40 minút. Pečieme dozlatista.
10 Upečené ešte za horúca potrieme olejom a necháme vychladnúť.
11 Po vychladnutí nakrájame na kúsky .
12 A tu je vidieť ako sú v reze.
13 S mliečkom chutia fantasticky - odporúčam vyskúšajte:-)