• Zelený čaj 200g

Zelený čaj 200g

  • Výrobca: Nutsland
  • Dostupnosť: Skladom

Zelený čaj

Pozná ľudstvo viac ako 5 tisíc rokov. Je považovaný za pravý, skutočný čaj. Najväčšími producentmi zeleného čaju sú Čína, Japonsko a ďalšie krajiny východnej a juhovýchodnej Ázie. Tam tiež patrí k najobľúbenejším nápojom. Vyrába sa z lístkov čajovníka čínskeho v nespočetných odrodách a hybridoch. Každá plantáž produkuje v závislosti na nadmorskej výške, zrážkových agregátoch a slnečnom svite špecifický čaj. Jedinečnú arómu potom umocňujú unikátne metódy výroby. Čajové lístky sa nefermentujú, oxidácii enzýmov je naopak zabránené čo najskôr po zbere. Deje sa tak buď nahrievaním na panviciach, alebo naparovaním. K príprave zeleného čaju sa viaže rad rituálov, pre mnoho národov sa stal súčasťou kultúrnych tradícií.

Zelený čaj očisťuje, posilňuje a chráni

História konzumácie zeleného čaju úzko súvisí s fascináciou jeho zdravotnými účinkami. V roku 1191 ich do Knihy čajov zhrnul budhistický mních Eisai. Môžeme sa v nej napríklad dočítať, že zelený čaj blahodárne pôsobí na srdce, mozog, potieranie oparov a akné, výborne sa hodí na liečbu opice. Pitie zeleného čaju je odporúčané tradičnou medicínou po tisíce rokov. A pretože má preukázateľné výsledky, bol a stále je zelený čaj podrobovaný mnohým vedeckým štúdiám. Chemické zloženie je dnes úplne jasné: zelený čaj obsahuje predovšetkým katechíny, kofeín (teín) a aminokyselinu theanín. Preukázaná je tiež prítomnosť vitamínov (B1, B2, niacín, C, E, P), minerálnych látok (vápnik, zinok, fosfor, mangán, meď, fluorid), pektínu, chlorofylu, sacharidov a saponínov.

Povzbudenie

Veľmi často sa zelený čaj pije pre schopnosť stimulovať nervovú sústavu, zahnať únavu, podporiť pamäť a zlepšiť sústredenie. Zásluhou kofeínu, ktorého býva v jednej šálke asi 20 mg, pociťujú konzumenti zeleného čaju príval energie, zvýšenie výkonnosti (duševnej i telesnej) a príliv dobrej nálady. "Čajový" kofeín je viazaný na triesloviny a do krvi sa uvoľňuje pomalšie ako "kávový". Preto má dlhšiu účinnosť a nezaťažuje srdcovo-cievny systém. Najviac kofeínu obsahuje prvý nálev, za bezpečnú dennú dávku sa považuje 200-250 mg kofeínu.

Likvidácia voľných radikálov

Strašiak modernej doby - voľné radikály usadzujúce sa v tele, dokáže zelený čaj bezpečne zlikvidovať. Môže tak znižovať riziko ochorenia niektorými typmi rakoviny, predovšetkým konečníka, pankreasu, hrubého čreva, kože, prsníka a vaječníkov. Vďaka antioxidantom zároveň spomaľuje starnutie buniek. Vysoký antioxidačný potenciál má zelený čaj vďaka katechinom, ktorých obsahuje 15-30% (čierny čaj 3-10%, Oolong 8-20%).

Liečba infekcií

Zelený čaj má preukázateľné dezinfekčné a antibakteriálne účinky. Pomáha predchádzať zápalom ústnej dutiny, znižuje riziko vzniku zubného kazu, upokojuje tráviacu sústavu a posilňuje obranyschopnosť.

Boj s nadváhou

Pravidelná konzumácia zeleného čaju zvyšuje účinnosť spaľovania tukov pri fyzickej aktivite. Zároveň dokáže detoxikovať a tým zbavovať telo škodlivých látok.

Prevencia civilizačných chorôb

Lekárske správy popisujú takzvaný ázijský paradox. Napriek tomu, že obyvatelia Ázie skutočne veľa fajčia, vyskytuje sa u nich nižšie percento kardiovaskulárnych chorôb. Podľa všetkého existuje priama spojitosť s vysokou konzumáciou zeleného čaju. Úplne vedecky potvrdený je vplyv zeleného čaju na zníženie rizika aterosklerózy, korigovanie hladiny cholesterolu v krvi či miernenie možnosti vzniku cukrovky 2. typu.

Ako ho pripraviť?

Všeobecne môžeme povedať, že na jednu šálku (250 ml) je dobré použiť približne 2 čajové lyžičky sypaného čaju (4-5 g). Množstvo je ale vždy závislé od druhu čaju a individuálnych preferenciách čajomilca.

Spôsob prípravy zeleného čaju vychádza z čínskych tradícií. Na ich základoch bola vystavaná aj japonská ceremónia, ktorá sa zakonzervovala do presne daného rituálu. Momentálne najpoužívanejšou metódou prípravy zeleného čaju je Gong Fu Cha z južnej Číny.

Najdôležitejšie je vedieť, že zelený čaj sa nezalieva vriacou vodou a doba lúhovania lístkov závisí na konkrétnom druhu čaju. teda:

  • Voda by mala byť pramenitá, asi 80 °C horúca. Príliš vysoká teplota ničí vitamíny a antioxidanty, navyše môže zapríčiniť horkú chuť nápoja.
  • Čaje typu Fannings a Dust nechávame lúhovať 1-2 minúty, zlomkové čaje (BOP) 3 minúty, celolistové (FOP) do 5 minút.
  • Zelené čaje možno zaliať opakovane. Pri každom ďalšom zaliatí je vhodné predĺžiť dĺžku lúhovania.

Najkvalitnejší býva druhý nálev, kedy sa z lístkov uvoľní väčšina aromatických zložiek. Správne pripravený zelený čaj má bohatú chuť a príjemnú vôňu. Aróma často nesie kvetinovú alebo ovocnú stopu. V mnohých prípadoch je zelený čaj ľahko zvieravý a osviežujúci, prirodzene sladkastý. Nálev môže mať veľmi svetlo žltú až žltozelenú farbu, výnimkou nie je ani farba sýto zlatožltá.

Čajoví experti odporúčajú vypiť 1 liter zeleného čaju denne.

Vlastnosti
Balenie 200g
Krajina pôvodu Srí Lanka

Napísať recenziu

               

Štítky: zelený čaj, čaje