Jablkovo-lekvárové koláče
11 porcií 25 minút na 170 °C
Suroviny:
Cesto:
600 g múka hladká špaldová
2 PL múka kukuričná polohrubá
100 g cukor kryštálový DRY Demera
100 g maslo
cca 3-3,5 dl mlieko
2 PL jogurt
1 ks bielok
1 PL šťava citrónová
2 bal. cukor vanilínový
1 KL soľ himalájska
21 g čerstvé droždie
Plnka:
5-6 ks jablká
podľa chuti cukor práškový
1 KL škorica mletá
2 PL prášok pudingový vanilkový
1 bal. cukor vanilkový
podľa chuti šťava citrónová
podľa potreby (na pečenie) lekvár
Na potretie:
1 PL jogurt
1 ks žĺtok
Postup:
- V jednej miske si najprv premiešame lyžicou obe múky, cukor a soľ. Pridáme dopoly spustené maslo, bielok, jogurt, citrónovú šťavu a v 2 dl mlieku napučané droždie. Pri vypracúvaní cesta postupne podľa potreby prilievame ešte tých zvyšných cca 1-1,5 dl mlieka. Má nám vzniknúť jemné, polomäkké cesto, ktoré sa síce ešte dosť lepí, ale také má byť :-) Pomocou múky cesto už len krátko vymiesime do tvaru bochníka, poprášime múkou a necháme cca 35 minút kysnúť.
- Kým nám cesto kysne si pripravíme plnku. Jablká očistíme, polovicu nastrúhame na hrubo a polovicu zasa nakrájame na maličké kocky. Okrem cukru môžme všetko už namiešať do jabĺk, ale cukor dajte len tesne pred plnením koláčov, aby vám jablká nevypustili veľa šťavy zbytočne do misky
- Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a pokrájame ho na rovnaké časti/mne vyšlo 11 ks. Každý kúsok ešte raz premiesime do tvaru bochníčka, rozťapkáme ho a dáme hojne jablkovú plnku a vedľa nej lekvár. Následne dobre uzavrieme ako klasické buchty. Nakoniec uzavretou stranou ukladáme na plech s papierom ďalej od seba.
- Vrch natrieme žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s jogurtom a dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 170 °C na cca 25 minút. Treba si to radšej sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak. Upečené koláče môžme ešte za horúca ponatierať maslom.
- Koláče sú ľahučké a mäkké. Šťavnatá jablková plnka v kombinácii s lekvárom je naozaj fantasticky chutná :-)