Jednoduchá zmes na špagety
Suroviny:
400 g (alebo iný druh cestovín) špagety
350 g (najlepšie mix, 50 % hovädzieho a 50 % bravčového mäsa) mäso mleté
2 PL (alebo olivový olej) maslo
1 ks stredne veľká cibuľa
3 strúčiky (podľa chuti) cesnak
1 bal. (500 g) pyré paradajkové
1/2 ČL cukor kryštálový
podľa chuti paprika červená mletá
podľa chuti soľ himalájska biela/ružová
podľa chuti kurkuma mletá
podľa chuti korenie čierne mleté
podľa chuti (alebo drvená) rasca celá
podľa chuti (alebo oregano) bazalka sušená
Na posypanie:
podľa chuti parmezán
Postup:
1 Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Na panvicu alebo do kastrólika dáme lyžicu masla alebo oleja a cibuľu orestujeme do sklovita. Cibuľu zasypeme červenou mletou paprikou (cca 1 polievková lyžica), ihneď stiahneme zo sporáka a premiešame.
2 Vrátime na sporák a k orestovanej cibuli s mletou paprikou pridáme mleté mäso, vhodné je bravčové, hovädzie, prípadne mix. Pridáme korenie, soľ, kurkumu, mleté čierne korenie, celú (drvenú) rascu. Za stáleho miešania mäso orestujeme, zatiahne sa.
3 Keď mleté mäso zbledne, panvicu alebo kastrólik prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni podusíme 5 minút, aby mäso pustilo vlastnú šťavu. Vďaka tomu získa omáčka lepšiu chuť. Pridáme nastrúhaný alebo roztlačený cesnak, premiešame.
4 Ďalej pridáme paradajkové pyré, trochu cukru na vyváženie chuti a 1,5-2 dl vriacej vody. Záleží, akú hustotu omáčok obľubujeme. Omáčku s mäsom prikryjeme a na miernom stupni varíme približne 20 minút, aby mäso zmäklo. Potom pridáme sušené (čerstvé) bylinky.
5 Počas varenia omáčky uvaríme cestoviny podľa návodu. Uvarené cestoviny scedíme, nepreplachujeme. Do pripravenej mäsovej omáčky pridáme cestoviny, premiešame. Nakoniec navrch nastrúhame syr.