Borievka celá – Jalovec
Jalovec celý alebo borievka je vhodný hlavne do ťažších pokrmov. Jeho bohatá živicová aróma sa výborne hodí na zverinu, mäso na divoko, na škopové, do marinád, do gulášov, alebo skúste i do kyslej kapusty alebo sviečkovej. Jalovec sa používa i pri výrobe destilátov, z ktorých je najznámejší gin a borovička.
Táto rastlina má svoj pôvod v strednej Európe. Korenie je preto rozsiahle predovšetkým v bavorskej, rakúskej a českej kuchyni.
Korenie ako liek: Jalovec je močopudný, pôsobí proti nadúvaniu a zlepšuje trávenie, má vplyv i na dýchanie.
Zloženie: jalovec (borievka)
Nutričné hodnoty v 100g
Energetická hodnota: 346 kcal
Bielkoviny: 4g
Sacharidy: 58g
Tuky: 10g
Vláknina: 0g
Vlastnosti | |
Balenie | 200g |
Krajina pôvodu | Poľsko |
Štítky: borievka celá