• Mak modrý 1000g zber 2023

Mak modrý 

Mak sa pre svoje vzácne semená pestuje už od nepamäti. Malinké zrnká sú symbolom hojnosti a bohatstva. Pýšia sa vysokým podielom vápnika, železa, zinku, fosforu. V 100 g modrého maku nájdeme až 1400 miligramov vápnika, čo predstavuje takmer najvyššiu hodnotu zo všetkých potravín. Je účinný antioxidant. Ponúka vzácne vitamíny, vlákninu, nenasýtené mastné kyseliny. Antickí atléti konzumovali mak za účelom povzbudenia ako zdroj sily, energie a vitality. Mak patrí aj k tradičnej súčasti slovenskej kuchyne. Má vynikajúcu chuť a v kuchyni nájde všestranné využitie. Je vhodný na prípravu tradičných slovenských jedál, do pečenia i na zdobenie.

Použitie: Mak modrý je surovina vhodná do pekárenských a cukrárenských výrobkov. Svoje využitie nájde pri pečení, do makových muffiniek, múčnikov, buchiet, závinov, kaší, na posyp, výrobu makového mlieka, masla, nátierok. Používa sa na prípravu tradičných rezancov s makom, šúľancov a slivkových gúľ. Pokojne sa môže pridať do kaše, jogurtu, koktailu, tvarohu. Semienka sa môžu pomlieť i namáčať. Opražením maku získame intenzívnejšiu chuť a vôňu.: 100% mak modrý.

Zloženie: 100% mak modrý ( môže obsahovať stopy lepku)

Skladovanie: Skladujte na suchom a tmavom mieste, v uzavretom obale pri izbovej teplote. Nevystavujte priamemu slnečnému žiareniu, mrazu a vlhkosti.

Nutričné hodnoty v 100g

Energetická hodnota: 525 kcal

Tuky: 41,56g

z toho nasýtené mastné kyseliny: 4,517g

Sacharidy: 28,13g

Vláknina: 19,5g

Proteíny: 17,99g

Sodík: 21 mg

Povolené množstvo pri Low FODMAP diéte : 2PL denne

Vlastnosti
Balenie 1000g
Krajina pôvodu Česka republika

Napísať recenziu

               

Štítky: mak modrý