• Fazuľa mungo 1000g

Fazuľa mungo

Mungo fazuľa je strukovina, ktorá je niekedy nesprávne nazývaná zelenou sójou, ale v skutočnosti ide o druh fazule. Fazuľa Mungo je získavaná z luskov bôbovitej rastliny Vigna zlatá (Vigna radiata, niekedy slovensky tiež Vigna mungo). Vigna zlatá je jednoročná teplomilná rastlina , ktorá sa pestuje hlavne v Indii , Číne, Thajsku a je možné ju pestovať aj v Českej republike.

Prečo je fazuľa zdravá?

Fazuľa je dieteticky veľmi zaujímavá. Svojim zložením zrna je veľmi hodnotnou potravinou, pretože prakticky obsahuje všetky zložky potrebné na ľudskú výživu. Fazuľa obsahuje veľa dusíkatých látok, približne 26-29%, vitamínov, komplexných sacharidov a minerálov. Tuky sú zastúpené v menšom množstve. Z vitamínov majú najdôležitejšie zastúpenie vitamín C, vitamíny skupiny B a betakarotén. Zo spektra esenciálnych aminokyselín sa vo vyšších hodnotách vyskytuje fenylalanín, leucín a lyzín. Fazuľa je dôležitým zdrojom polyfenolov, ktoré majú antioxidačné a protirakovinové účinky.

Fazuľa Mungo zlepšuje imunitu, podporuje trávenie a je vhodná pre tehotné ženy. Keďže je to druh strukoviny a je prirodzene bezgluténová, môžu ju konzumovať aj celiatici či diabetici. Obsahuje veľmi málo kalórií, vďaka čomu je vhodnou voľbou pre tých, ktorí si chcú udržať štíhlu líniu.

Tipy na použitie

Fazuľu necháme niekoľko hodín (ideálne cez noc) namočené vo vode. Potom je možné mungo uvariť, alebo nechať naklíčiť. Pred varením sa odporúča vodu zliať a fazuľu variť v čerstvej vode, aby sme odstránili látky spôsobujúce nadúvanie. Soľ pridávame až po uvarení , pretože by varením v osolenej vode stvrdla. Celkový čas varenia je cca 45 min.

Z fazule Mungo môžeme pripraviť výbornú polievku a prívarky.. Ďalej ju len odmočenú vo vode alebo naklíčenú môžeme pridávať do šalátov, ryže a ryžových rezancov. Vhodná je aj ako príloha k hlavnému jedu. Využíva sa v čínskej  národnej kuchyni.

Príprava naklíčenej fazule Mungo

Fazuľu mungo stačí prepláchnuť, nasypať do misky s vodou a pri izbovej teplote nechať cca deň namočené. Potom vodu zlejte, fazuľu prepláchnite a vo vlhku ponechajte 2-3 dni klíčiť, pričom ju aspoň 2x denne preplachujte čistou vodou , aby ste predišli vzniku plesne či hnilobe. Výhonky sú pripravené, keď dosiahnu dĺžku cca 2 cm, samozrejme je možné ich skonzumovať skôr. Klíčenie je vhodné ukončiť ešte pred tým, než sa objavia korienky, lebo s tými už zase začne mungo svoje živiny strácať. Pred konzumáciou klíčky nasypte do sitka a prepláchnite čistou vodou. Potom ich môžete ihneď skonzumovať, alebo uložiť do chladničky v uzatvárateľnej dóze, ale skladujte maximálne 1 týždeň. Jesť ich môžeme buď v surovom stave samostatne, alebo ako súčasť šalátov či ázijských jedál.

Skladovanie: Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.

Výživové údaje v 100g

Energia: 1452kJ/347kcal

Tuky: 1,2g

z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,348g

Sacharidy: 62,6g

z toho cukry: 6,6g

Bielkoviny: 23,9g

Soľ: 0,013g

Povolené množstvo pri Low FODMAP diéte : ¼ šálky (varená) na deň

Vlastnosti
Balenie 1000g
Krajina pôvodu Čína

Napísať recenziu

               

Štítky: fazuľa