• Špalda lúpaná 500g

Špalda lúpaná

Nešľachtená prastará obilnina v biokvalite. Zrno využijete v teplej kuchyni predovšetkým do polievok, zeleninových jedál či ako prílohu. Zo špaldy možno pripraviť aj sladkú nátierku alebo ovocný šalát.

Popis: Zázrak, o ktorom vedeli už starý Egypťania. Špalda je skvelá v kombinácii s ryžou a rizoto z nej miluje každý. Špaldové fašírky so zeleninou sú zdravým variantom slovenskej tradície a ako závarka privedie každú polievku k dokonalosti.

Špalda má jemne sladkú, ľahko orieškovú chuť. Výborne chuťovo ladí v kombinácii s ryžou. Môžete s ňou však ryžu aj úplne nahradiť, nech už ako prílohu alebo celý základ jedla napríklad v špaldovom rizotu - špaldotu. Chutí výborne za tepla aj studena, na sladko aj slano. Má veľmi univerzálne využitie. Okrem príloh ju využijete od závarok do polievok, cez nátierky, teplé aj studené šaláty až základ do hubového kuba a mnoho ďalšieho. Tento prastarý druh pšenice sa vám v špajzy určite nestratí.

Využitie: Špalda je vhodnou prílohou k akémukoľvej jedlu. Častokrát sa využíva aj do hustých výživných polievok. Na 100 g špaldy potrebujeme 4 dcl vody. Varíme 30 min do krupava. Ak by sme chceli získať mäkkú konzistenciu, varíme dlhšie.

  • špaldový šalát - deň namočenú špaldu uvaríme a zmiešame s nakrájanými jablkami a hrozienkami, zalejeme vanilkovým sójovým dezertom

  • nátierka - predom namočenú špaldu zmixujeme dohladka, pridáme med, karob, orechový olej, vanilkový cukor a podľa potreby sójové mlieko, všetko vyšľaháme do ideálnej konzistencie

  • zeleninový pokrm, príloha - uvarenou špaldou môžete nahradiť napríklad ryžu v rizote

Špalda je celkom zabudnutý druh rozpadanej pšenice, ktorý bol odsunutí kvôli vyšším výnosom iných druhov. Jedná sa o veľmi odolnú a nenáročnú rastlinu. Okrem múky sa z nej vyrába napríklad alternatívna kávovina ako náhrada kávy.

Tento produkt ocenia predovšetkým spotrebitelia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia. Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácii, ktoré zaisťujú ich kvalitu a umožňujú im niesť toto označenie.

Zloženie: Pšenica špalda lúpaná*. Môže obsahovať orechy, zeler a sezamové semená. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva.

Alergény: Lepok

Skladovanie: Pri teplote do 25 °C a relatívnej vlhkosti do 75 %.

Výživové údaje v 100g

Energetická hodnota: 1530 kJ / 362 kcal

Tuky: 4,1g

z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,59g

Sacharidy: 61,0g

z toho cukry: 4,8g

Bielkoviny: 15,0g

Soľ: 0,02g

Povolené množstvo pri Low FODMAP diéte : do 100g denne 

Vlastnosti
Balenie 500g
Krajina pôvodu Česká republika

Napísať recenziu

               

Štítky: špalda lúpaná