• Umeocot 500ml

Umeocot 500ml


Umeocot

Umeocot má výraznú slano-kyslú chuť a príjemnú ľahkú ovocnú arómu. Výborne sa hodí do šalátových zálievok. Využijete ho pri príprave kulajdy alebo šošovice na kyslo a tiež na dochutenie všetkých pokrmov, kam potrebujete dodať slano-kyslú chuť.

Popis: Nejde v skutočnosti o ocot, vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe nakladaných sliviek - umeboshi.
Výrobca MUSO uvádza, že umeocot pomáha pri nechutenstve, zažívacích problémoch a únave.

Tipy na použitie

  • ume zálievka s medom - rozmiešajte 1 lyžicu medu so 4 lyžicami olivového oleja, 3 lyžicami oleja z praženého sezamu, 1 lyžicu umeoctu a 1 lyžicu čerstvej pomarančovej šťavy;
  • jogurtový ume dresing - zmiešajte 1 malé balenie kyslej sójovej špeciality Sojade natural s 1 lyžicou umeoctu a s 2 lyžicami ryžového sirupu; je výborný na hlávkový šalát;
  • ochutenie kulajdy, šošovice na kyslo, strukovinových nátierok...
  • výroba kvasenej zeleniny (pickles) - návod nájdete v Dobrotách jeseň 2015 na strane 13;
  • nápoj z umeoctu
    - malá lyžička do pohára vody; osvedčený prostriedok proti únave z tepla;
  • zeleninové soté - recept je napísaný na strane 9 v Dobrotách leto 2013;
  • šalát z avokáda a bielej reďkovky - recept je napísaný na strane 9 v Dobrotách leto 2013;
  • zemiakový šalát so šošovicou a aromatickou zálievkou - recept je uvedený na strane 16 v Dobrotách zima 2015-16.

Výroba umeoctu
Umocet je tekutina, ktorá sa vylučuje pri fermentácii nakladaných sliviek - umeboshi.

  1. Slivky umeboshi sa zberajú na jar.
  2. V deň zberu sa nasolia a potom sa nechávajú niekoľko dní sušiť na slnku.
  3. Keď sú takmer usušené, naložia sa do slaného nálevu, zaťažia kameňmi a nechajú kvasiť.
  4. Do nálevu sa tiež pridávajú shizo listy. Vzhľadom pripomínajú okrasnú žihľavu. Pridávajú sa kvôli konzervačným účinkom a krásne purpurovej farbe.
  5. Červená tekutina, ktorá sa pri kvasení sliviek vylučuje, sa nazýva ume-su, v češtine sa ujal názov umeocot.

Ďalšie UMEvýrobky

Zloženie: Ume slivkový ocot biely 61 % (ume slivka 80 %, morská soľ 20 %), shiso lisy, jedlá soľ morská. Môže obsahovať stopy lepku.

Skladovanie: Na chladnom a suchom mieste. Chráňte pred slnečným svetlom. Výživové údaje na 100 ml

Nutričné hodnoty v 100ml

Energetická hodnota 73 kJ / 17 kcal

Tuky: 0,0g

z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,0g

Sacharidy: 3,4g

z toho cukry: 0 g

Vláknina: 0,2g

Bielkoviny: 0,8g

Soľ: 25,1g

Vlastnosti
Balenie 500ml
Krajina pôvodu Japonsko

Napísať recenziu

               

Štítky: umeocot, ovocný ocot