Tamari sójová omáčka
Tamari je sójová omáčka, ktorá vzniká ako vedľajší výrobok pri výrobe miso pasty. Oproti shoyu je tmavšia, hustejšia a chuťovo výraznejšia. Naplno zažiari pri príprave studených zálievok, omáčok a pikantných dipov.
Popis: Tamari sa vyrába z prirodzene bezlepkových surovín. Oproti obyčajným lacným „sójovým omáčkam" tamari neobsahuje žiadne zvýrazňovače chuti, farbivá ani umelé sladidlá.
Popri základných štyroch chutí (sladká, horká, slaná, kyslá), je ešte chuť piata - umami. Označuje sa ako „lahodná", „chuť zrelosti" a zvýrazňuje chuť pokrmu. Táto piata chuť je obsiahnutá aj vo fermentovaných výrobkoch - teda aj v sójovej omáčke shoyu.
Tipy na použitie:
- gratinovaná plnená cuketa
šalát z avokáda a bielej reďkovky
- zálievka z kešu orechov
- zľahka rozmixujte 2 lyžice tamari, 4 lyžice olivového oleja, 1lyžicu balzamikového octu a hŕstku kešu | orechov. - dressing na šalát
- zmiešajte sezamový olej, tamari, agávový sirup, jablčný ocot,
dresing je výborný na rukolový šalát s avokádom; - jednoduchý dressing na šalát
- zmiešajte tamari s olivovým olejom a octom; - restovaná hliva ustricovitá
- hlivu restujte na troche olivového oleja, keď sú huby napoly hotové, pridajte tamari a dokončite restovanie; - marinády;
- na zeleninu, mäso i ryby
- tamari zmiešajte podľa chuti buď s medom, alebo javorovým, alebo agávovým sirupom, potrite surovinu zmesou a pečte v rúre alebo grilujte;
- výborná je glazovaná cuketa, tekvica alebo mrkva; - pokrmy založené na paradajkách (napr. omáčky na cestoviny) - tamari potlačí kyslosť paradajok a prospeje celkovej chuti pokrmu;
- polievky, omáčky, zeleninové zmesi ...
Rozdiel medzi shoyu a tamari:
Shoyu a tamari sú viac-menej zameniteľné tým, že tamari si lepšie udrží chuť a arómu pri tepelnej úprave. Shoyu sa, naopak, odporúča používať k finálnemu dochutenie hotového pokrmu. Nie je to ale žiadne železné pravidlo.
- Vyrába sa rozdielnym spôsobom - tamari vzniká ako vedľajší výrobok pri výrobe klasickej miso pasty.
- Tamari sa vyrába z prirodzene bezlepkových surovín.
- Tamari je tmavšia, hustejšia a má bohatšiu a výraznejšiu chuť.
Zloženie: Voda, SÓJOVÉ bôby* 33 %, jedlá soľ morská 15,4 % destilované Sake* (voda, ryža*, jedlá soľ, fermentačné činidlo: Aspergillus oryzae), pražené SÓJOVÉ bôby* 2,5 %, fermentačné činidlo (Aspergillus oryzae). Môže obsahovať glutén.*produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva
Alergény: Sójové bôby
Skladovanie: Skladujte v suchu a chráňte pred teplom. Po otvorení skladujte pri teplote do 10°C a spotrebujte čo najskôr.
Výživové údaje v 100g
Energetická hodnota 315 kJ / 74 kcal
Tuky: 0,2g
z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,0g
Sacharidy: 8,3g
z toho cukry: 3,4g
Bielkoviny: 9,8g
Soľ: 15,0g
Vlastnosti | |
Balenie | 200ml |
Krajina pôvodu | Japonsko |
Štítky: tamari sójová omáčka