Špaldové vločky
Sa vyrábajú navlhčením obilného zrna v pare a jeho následným lisovaním. Musíte ich nechať nasiaknuť vodu z mlieka alebo jogurtu trošku dlhšie, ako bežné ovsené vločky. Majú svetlohnedú farbu a výraznú orieškovú vôňu a chuť. Jedná sa o špeciálny druh nešľachtený pšenice s radom cenných látok pre náš organizmus.
Prečo je špalda zdravá?
Špalda je známa svojou vysokou nutričnou hodnotou, ľahkou stráviteľnosťou a chutnosťou. Zrno pšenice špaldy je charakteristické vysokým obsahom bielkovín. Je zdrojom nasýtených mastných kyselín, ale nie cholesterolu. Zaujímavý je obsah ß – karoténu a thiokyanatanu, ktoré pôsobia regeneračne na telové bunky a chránia proti infekciám. Špalda obsahuje tiež vyšší obsah draslíka, vápnika, fosfóru, horčíka, zinku a vitamínov skupiny B. Obsah sacharidov je asi 68 % a ide o pomaly sa vstrebávajúce cukry, predovšetkým o škrobové látky a vlákninu. Zo zdravotného hľadiska sa špalde pripisujú pozitívne účinky na trávenie, črevnú peristaltiku a stimuláciu imunitného systému. Taktiež pre svoj nízky glykemický index je vhodná pre diabetikov a ľudí s tráviacimi problémami.
Tipy na použitie
Vločky po zaliatí mliekom, alebo vodou naberajú na objeme, preto majú tvoriť max. 30% objemu porcie. Vhodné je pridať ich do jogurtu alebo mlieka. Výborné sú v kombinácii s ovocím – môžete si z nich pripraviť raňajkové müsli. Môžu sa použiť na prípravu kaše. Keď ich pomeliete, môžete ich použiť ako náhradu špaldovej múky pri pečení.
Skladovanie: skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje v 100g
Energia: 1510kJ/357kcal
Tuky: 2,9g
z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,2g
Sacharidy: 64g
z toho cukry: 1,7g
Bielkoviny: 14,0g
Soľ: 0,03g
Zloženie: Špaldové vločky 100%
Vlastnosti | |
Balenie | 500g |
Krajina pôvodu | Česká republika |
Štítky: špaldové vločky