Pivársky hovädzí perkelt

5 porcií
20 minút príprava
70 minút tepelná úprava
Suroviny:
500 g domáce mäso hovädzie predné
80 g domáca slanina údená
1 ks cibuľa
1 strúčik cesnak
250 ml Radler
na špic noža paprika červená mletá
korenie čierne mleté
podľa chuti soľ /himalájska
3 ks borievky
3 ks korenie nové
1 ks list bobkový
štipka rasca mletá/celá
štipka saturejka sušená
štipka oregano
1 ČL nátierka papriková
1 PL horčica obyčajná
1 PL cukor trstinový
rozmarín čerstvý
Príloha:
zemiaky varené
Postup:
1 Hovädzie mäso som umyla, osušila papierovou utierkou.
2 Nakrájala som ho na kocky.
3 Na panvicu som dala nakrájanú slaninu a opiekla.
4 Slaninu som odsunula na okraj panvice a do výpeku som vložila pokrájané mäso. Opekala som ho, pokiaľ sa tekutina neodparila a zostal iba tuk.
5 Tuk som zliala do rajnice a pridala som nakrájanú cibuľu a cesnak. Počas opekania cibule, som pridala trstinový cukor a cibuľu som nechala zkaramelizovať.
6 Do cibuľového základu som pridala na špic noža červenú mletú papriku a podliala som tento základ pivom. Nechala som spolu povariť 10 min.
7 Pridala som mäso a opäť som nechala takto spolu podusiť chvíľku.
8 Teraz som mäsko osolila, okorenila, pridala som štipku rasce, bobkový list, borievky, nové korenie a horčicu.
9 Mäso som zaliala pivom. Pomaly som dolievala, aby pena z piva neunikla von z rajnice. Zvyšok piva som si odložila na podlievanie počas dusenia. Bravčové a hovädzie mäso podlievam postupne vždy iba malým množstvom tekutiny.
10 Dusilo na slabšom plameni. Počas dusenia pred dokončením, som pridala saturejku, paprikovú nátierku a rozmarín. Napokon som pridala oregano. Používam ho namiesto majoránu, ktorý neznášam.
11 Pokiaľ sa pripravovalo mäso, uvarila som si zemiaky. Hotové som poliala roztopeným maslom. Uložila na taniere. Prajem vám dobrú chuť.