Kardamón má aj vynikajúce účinky na naše zdravie
Kardamónové semená obsahujú bielkoviny, tuky, škroby, terpeny, karboxylové kyseliny, thiamín, riboflavín a niacin, vodu, sacharidy, tuk, vlákninu, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, sodík, mangán, vitamín B, C, omega 3 kyseliny a omega 6 kyseliny. Pomáha k správnému tráveniu, pôsobí preventívne proti rôznym virusom, má posilňujúci účinok na organizmus, napomáha zmierniť reumatické bolesti, pomáhá proti plynatosti, srdečnej slabosti, pri liečbe zápalu ďasien a zubov, pomáha ako prevencie pri ochoreniach dýchacích ciest, astme a zápalu pľúc, uľaví pri bolestiach v krku, obličkových a žlčníkových kameňoch, má overený účinok na ukľudnenie žalúdku a celého tráviaceho ústrojenstva, pomáhá pri strese, únave alebo depresii, zlepšuje kvalitu zraku.
Využitie kardamónu v kuchyni
Varianty kardamónu sú - čierna a zelená. Čierna varianta je súčásťou indickej, čínskej, vietnamskej či japonskej kuchyne. Vhodný je hlavne na prípravu výrazne koreneného pokrmu. Zelená varianta pre svoju sladšiu, orientálnu chuť je súčasťou kuchyne z oblasti južnej Ázie. Chuť, vôňa je intenzívnejšia, keď kardamón rozdrvíte pred jeho použitím. Preto je lepšie kupovať kardamón celý namiesto mletého. Môžete ho pridávať do pečiva, rôznych sladkostí, zmrzlín, do domácich údenín. Jeho chuť je vynikajúci pri dochucovaní pečeného ovocia, kompótov, ovocných šalátov. Dokonca si kardamónom môžete okoreniť, čaj alebo kávu. Používa sa do nápojov, zeleninových a sladkých pokrmov. Je výborný na dochutenie omáčok a šalátov, mäsa - mletého aj prírodného, steaky, do perníkov, marcipánových výrobkov, do džemov, do likérov, vín. Aj malá štipka kardamónu dodá úžasnú chuť pokrmom.
Štítky: Kardamon mletý