Mäta prieporna
Listy mäty piepornej (Mentha piperita) sa zbierajú po celé leto. Rastliny mäty dosahujú 50-80 centimetrov, byle sú priame, štvorhranné, ochlpené, listy vajcovité. Mäta pieporná kvitne od júla do októbra svetlo fialovými kvietkami. Sušenú bylinu je potrebné uchovávať v tme a suchu. Okolo mäty a jej použitia, sa traduje mnoho legiend a mýtov. Narazíme na ňu pri svadobných rituáloch, v chalupách, kde má privolávať lásku, aj vo špajzách, kde odháňa myši. Ani bežný európsky spotrebiteľ sa kontaktu s ňou nevyhne - mäta je obsiahnutá v zubných pastách, žuvačkách, ústnych vodách, masážnych géloch aj cukrovinkách. Používa sa na výrobu nápojov aj pri nakladaní mäsa či úprave zeleniny.
Zloženie: listy mäty – sekané
Listy mäty piepornej (Mentha piperita) sa zbierajú po celé leto. Trvalku, ktorá je doma zrejme v západnej Európe, u nás voľne v prírode nenájdete. Zato sme jej dali veľa krásnych ľudových pomenovaní ako trebárs vetrové korenie alebo fefrminc. Rastliny mäty dosahujú 50-80 centimetrov, byle sú priame, štvorhranné, ochlpené, listy vajcovité. Mäta pieporná kvitne od júla do októbra svetlo fialovými kvietkami. Vňať sa strihá tesne pred kvitnutím aj dvakrát za rok, najlepšie okolo poludnia, kedy obsahuje maximum silíc. Sušenie je opatrné, v tieni, pri teplotách nepresahujúcich 35 ⁰C. Sušenú bylinu je potrebné uchovávať v tme a suchu. Okolo mäty a jej použitia, sa traduje mnoho legiend a mýtov. Narazíme na ňu pri svadobných rituáloch, v chalupách, kde má privolávať lásku, aj vo špajzách, kde odháňa myši. Ani bežný európsky spotrebiteľ sa kontaktu s ňou nevyhne - mäta je obsiahnutá v zubných pastách, žuvačkách, ústnych vodách, masážnych géloch aj cukrovinkách. Používa sa na výrobu nápojov aj pri nakladaní mäsa či úprave zeleniny.
Návod na prípravu
- Vsypte 1 - 2 čajové lyžičky mäty do šálky, zalejte 2 dcl vody s teplotou 90 ⁰C.
- Nechajte minimálne 8 - 10 minút lúhovať v prikrytej šálke.
Vlastnosti | |
Balenie | 200g |
Krajina pôvodu | Egypt |
Štítky: mätový čaj, čaj