• Quinoa biela 500g

Quinoa 

Za exotickým názvom sa skrýva tradičná juhoamerická plodina. Táto plodina je skvelým obsahom živín. Má vysoké hodnoty fytonutrientov a flavonoidov, ktoré sú dôležitými bojovníkmi s rakovinou. 

Drobné guľaté zrná, ktoré pripomínajú lúpané proso alebo kuskus, sú semenami rastliny chenopodium quinoa, (česky – merlík čilský). Aj keď vzhľad rastliny aj spôsob použitia semien zavádza k zaradeniu mezi obilniny, v skutočnosti sa jedná o pseudoobilninu. Podobne ako z pohánky alebo amarantu z nej možno získať múku, ale botanicky nepatrí do čeľade lipnicovitých medzi klasické obilniny. Výhodou pseudoobilnín je, že neobsahujú lepok a preto sú vhodné pre tých, ktorí trpia celiakiou.

Na prvý pohľad nenápadná quinoa patrí medzi výživové „bomby“.
Môže se pochváliť vysokým obsahom bielkovín (od 12 do 22 percent) a pýši sa aj radom vitamínov – napr. beta-karoténom, vitamínom C, kyselinou listovou, thiamínom alebo riboflavínom. A aby toho nebolo málo, ponúka aj nezanedbateľný zdroj minerálov, obsahuje vápnik, železo, draslík, zinok alebo horčík. Vďaka vláknine je aj ľahko straviteLná.

Quinoa nie je náročná na prípravu, po uvarení má jemnú, nadýchanú štruktúru a ľahko orieškovú chuť. Varí sa asi 15 minút – dva diely vody na jeden diel quinoy. Jej veľkou výhodou je možnosť úpravy či naslano (s korením, zeleninou), tak aj nasladko (napr. na raňajky s medom, ovocím, orechami alebo hrozienkami). Pri pečení môžete časť bežne používanej múky nahradiť quinoovou a zvýšiť tak výživovú hodnotu.

Zloženie: 100% biela quinoa (Chenopodium quinoa).

Výživové údaje v 100g: Energia 1613kJ/382kcal, Bielkoviny 14g, Sacharidy 64g (z toho cukry: 0g, z toho vláknina: 7g), Tuky 6,1g (z toho nasýtené mastné kyseliny: 1,6g), Soľ 0,01g

Skladovanie: Skladujte v suchu, mimo priameho slnečného žiarenia pri teplotách 6-25°C. Nevystavujte mrazu a vlhkosti. 

Povolené množstvo pri Low FODMAP diéte: 1 šálka (varená) na deň

Vlastnosti
Balenie 500g
Krajina pôvodu Argentína

Napísať recenziu

               

Štítky: quinoa biela