Droždie lahôdkové
Popis: Lahôdkové droždie sa vyrába na substráte bohatom na cukry - môže to byť napríklad melasa. Kvasinky Saccharomyces cerevisiae sa nechajú niekoľko dní premnožiť. Potom sa zmes suší do podoby jemných vločiek a pri sušení zľahka ohrieva na teplotu mierne prevyšujúcu 40 ° C, aby sa droždie deaktivovalo.
Tipy na použitie
- karbonátky
- pridajte 2 lyžice (alebo viac, podľa chuti) k svojmu obľúbenému receptu;
- drožďová nátierka
zmiešajte droždie so zmixovaným údeným tofu a trochou olivového oleja, pridajte na drobno nakrájanú cibuľu a sušené alebo čerstvé bylinky; - vajíčková nátierka
restujte nakrájanú cibuľu na 2 lyžiciach olivového oleja, pridajte 3-4 vajíčka a premiešajte, dochuťte 2 lyžicami lahôdkového droždia, soľou, korením a bylinkami; - bazalkové pesto
rozmixujte 30 g bazalky, 30 g píniových orieškov, 20 g lahôdkového droždia, 80 ml olivového oleja, 1 strúčik cesnaku, 1 lyžicu citrónovej šťavy a 1 lyžičku soli (nebojte sa experimentovať a vyskúšajte rôzne druhy byliniek a orieškov - napríklad hladkolistú petržlenovú vňať s kešu orieškami); - smotanové omáčky
- rizotá
- šaláty
- dusená zelenina
- strukovinové jedlá
- na chlieb natretý maslom alebo tvarohom
Niekto droždie vyraďuje z jedálneho lístka kvôli obsahu glutámatu sodného. Ako to s ním naozaj je?
- glutamát sa bežne vyskytuje v ľudskom tele a je okrem iného dôležitý pre správne fungovanie mozgu;
- ide o kyselinu glutámovú, jednu z bežných aminokyselín, ktorú nájdete vo všetkých bielkovinách;
- bielkoviny v obilninách obsahujú okolo 40% kyseliny glutámovej;
- ak je kyselina glutámová viazaná v bielkovine, chuťovo sa nijako neprejavuje, nemôžeme ju cítiť;
- chuťové vnemy vyvolá len vtedy, keď je kyselina glutámová voľná, teda uvoľnená z bielkoviny;
- voľnú kyselinu glutámovú nájdete napr.
- zrelých paradajkách,
v zrejúcich potravinách, ako je parmezán,
vo fermentovaných potravinách - tempeh, miso pasta, shoyu, tamari,
v hydrolyzovaných bielkovinách - napr. pri príprave drožďového extraktu, v biobujónoch,
v izolovanom glutamáte - vyrába sa vo forme soli kyseliny glutámovej, teda akoglutamát sodný, vzniká zložitými procesmi fermentáciou z kukurice, repy a pod., ide o biely prášok využívaný ako intenzívny zvýrazňovač chuti; - pre organizmus nie je dôležité, či sa do tela dostane kyselina glutámová viazaná v bielkovine alebo voľná;
- dôležité je neprijímať izolovaný glutamát (glutamát sodný), ktorý je oddelený od ostatných zložiek, s ktorými sa v bielkovinách bežne vyskytuje.
Zloženie: Sušené kvasnice. Môže obsahovať glutén, arašidy, sóju, škrupinové plody a sezam.
Skladovanie: Skladujte pri teplote do 20 ° C a relatívnej vlhkosti vzduchu do 70%.
Výživové údaje v 100g
Energetická hodnota: 1370 kJ / 327 kcal
Tuky: 5,0g
z toho nasýtené mastné kyseliny: 1,7g
Sacharidy: 9,0g
z toho cukry: 9,0g
z toho cukry: 8,0g
Vláknina: 27g
Bielkoviny: 49g
Soľ: 0,5g
Vlastnosti | |
Balenie | 150g |
Krajina pôvodu | Francúzsko |
Štítky: droždie lahôdkové