• Droždie lahôdkové 150g

Droždie lahôdkové 150g


Droždie lahôdkové 

Popis: Lahôdkové droždie sa vyrába na substráte bohatom na cukry - môže to byť napríklad melasa. Kvasinky Saccharomyces cerevisiae sa nechajú niekoľko dní premnožiť. Potom sa zmes suší do podoby jemných vločiek a pri sušení zľahka ohrieva na teplotu mierne prevyšujúcu 40 ° C, aby sa droždie deaktivovalo.

Tipy na použitie

  • karbonátky
  •  pridajte 2 lyžice (alebo viac, podľa chuti) k svojmu obľúbenému receptu;
  • drožďová nátierka
    zmiešajte droždie so zmixovaným údeným tofu a trochou olivového oleja, pridajte na drobno nakrájanú cibuľu a sušené alebo čerstvé bylinky;
  • vajíčková nátierka
    restujte nakrájanú cibuľu na 2 lyžiciach olivového oleja, pridajte 3-4 vajíčka a premiešajte, dochuťte 2 lyžicami lahôdkového droždia, soľou, korením a bylinkami;
  • bazalkové pesto
    rozmixujte 30 g bazalky, 30 g píniových orieškov, 20 g lahôdkového droždia, 80 ml olivového oleja, 1 strúčik cesnaku, 1 lyžicu citrónovej šťavy a 1 lyžičku soli (nebojte sa experimentovať a vyskúšajte rôzne druhy byliniek a orieškov - napríklad hladkolistú petržlenovú vňať s kešu orieškami);
  • smotanové omáčky
  • rizotá
  • šaláty
  • dusená zelenina
  • strukovinové jedlá
  • na chlieb natretý maslom alebo tvarohom

Niekto droždie vyraďuje z jedálneho lístka kvôli obsahu glutámatu sodného. Ako to s ním naozaj je?

  • glutamát sa bežne vyskytuje v ľudskom tele a je okrem iného dôležitý pre správne fungovanie mozgu;
  • ide o kyselinu glutámovú, jednu z bežných aminokyselín, ktorú nájdete vo všetkých bielkovinách;
  • bielkoviny v obilninách obsahujú okolo 40% kyseliny glutámovej;
  • ak je kyselina glutámová viazaná v bielkovine, chuťovo sa nijako neprejavuje, nemôžeme ju cítiť;
  • chuťové vnemy vyvolá len vtedy, keď je kyselina glutámová voľná, teda uvoľnená z bielkoviny;
  • voľnú kyselinu glutámovú nájdete napr.
  • zrelých paradajkách,
    v zrejúcich potravinách, ako je parmezán,
    vo fermentovaných potravinách - tempeh, miso pastashoyutamari,
    v hydrolyzovaných bielkovinách - napr. pri príprave drožďového extraktu, v biobujónoch,
    v izolovanom glutamáte - vyrába sa vo forme soli kyseliny glutámovej, teda akoglutamát sodný, vzniká zložitými procesmi fermentáciou z kukurice, repy a pod., ide o biely prášok využívaný ako intenzívny zvýrazňovač chuti;
  • pre organizmus nie je dôležité, či sa do tela dostane kyselina glutámová viazaná v bielkovine alebo voľná;
  • dôležité je neprijímať izolovaný glutamát (glutamát sodný), ktorý je oddelený od ostatných zložiek, s ktorými sa v bielkovinách bežne vyskytuje.

Zloženie: Sušené kvasnice. Môže obsahovať glutén, arašidy, sóju, škrupinové plody a sezam.

Skladovanie: Skladujte pri teplote do 20 ° C a relatívnej vlhkosti vzduchu do 70%.

Výživové údaje v 100g

Energetická hodnota: 1370 kJ / 327 kcal

Tuky: 5,0g

z toho nasýtené mastné kyseliny: 1,7g

Sacharidy: 9,0g

z toho cukry: 9,0g

z toho cukry: 8,0g

Vláknina: 27g

Bielkoviny: 49g

Soľ: 0,5g

Vlastnosti
Balenie 150g
Krajina pôvodu Francúzsko

Napísať recenziu

               

Štítky: droždie lahôdkové