Bulgur 1000g
- Výrobca: Nutsland
- Dostupnosť: Skladom
1.33 € bez DPH
prepočet na kg
2.25 € bez DPH
prepočet na kg
Bulgur
Je bohatý na kvalitné proteíny a vlákninu. Jedna šálka bulguru obsahuje približne 8 gramov vlákniny, ktorá je prevenciou zápchy a znižuje tiež riziko vzniku žlčových kameňov. Zároveň skvelo zasýti a nespôsobuje výkyvy krvného cukru. Zastúpený je aj vitamín A, vitamíny skupiny B a viaceré minerály. Bulgur obsahuje horčík, železo, fosfor či mangán. Železo je prevenciou anémie. Je zodpovedné za prenos kyslíka a nápomocné pri tvorbe kolagénu, potrebného pre zdravé svaly i pokožku. Zároveň podporuje imunitný systém.Vitamíny zo skupiny B sú nevyhnutné pre správne fungovanie metabolizmu i psychickú pohodu. Konkrétne vitamín B6 znižuje hladinu homocysteínu v krvi, ktorý je zodpovedný za kardiovaskulárne ochorenia. Teda bulgur má aj protizápalové účinky, teda pravidelná konzumácia znižuje riziko vzniku rozličných ochorení.
Príprava: Najvhodnejším, resp. najšetrnejším spôsobom prípravy je zaliať bulgur studenou vodou a počkať, kým zmäkne. Zvyčajne to netrvá dlhšie ako hodinu. Vtedy si zachová najviac výživných látok. Sú však aj ďalšie postupy. Bulgur sa zaleje horúcou vodou (na jeden diel bulguru treba zhruba 3 diely vody) a prikryje pokrievkou. Po dvadsiatich minútach je pripravený na podávanie. Je stvorený na prípravu rizota alebo ho možno použiť na zahustenie polievok. Chutné sú aj sladké či slané kaše, ktoré možno podávať na raňajky.
Nutričná hodnota v 100g
Energia: 1760kJ / 420 kcal
Bielkoviny: 11g
Sacharidy: 87g
Vláknina: 10g
Tuk: 2g
Cukry: 2g
Účinky bulguru
- vysoká nutričná hodnota
- rýchlosť prípravy
- cenová dostupnosť
- minimálne množstvo tuku
- obsah vlákniny
- je bohatým zdrojom vitamínu A, horčíku, fosforu a železa
- vďaka vláknine podporuje činnosť čriev a nervovej sústavy
- nenafukuje
- normalizuje hladinu cukru v krvi, znižuje vlčí hlad a chuť na sladké
- podporuje trávenie a urýchľuje metabolizmus
- pomáha detoxikovať hrubé črevo
Vlastnosti | |
Balenie | 1000g |
Krajina pôvodu | Turecko |
Štítky: bulgur